BLACK PUMAS – CHRONICLES OF A DIAMOND

Artiest info
Website - bandcamp
facebook
Label: ATO Records / PIAS

Singer-songwriter Eric Burton groeide al zingend op in kerken en trok als ‘busker’ door de straten van Californië tot hij in 2017 besloot om naar Austin, Texas te verhuizen en er vanaf 2018 samen met gitarist en producer Adrian Quesada een nieuwe band op te richten. Onder de naam ‘Black Pumas’ brachten ze in 2019 een identiek getitelde debuutplaat uit die hen al gauw in het middelpunt van de muzikale belangstelling wist te brengen en meteen allerlei awards opleverde waaronder een nominatie voor een ‘Grammy Award’ als ‘Best New Artist’ in 2020.

Met drie hitsingles “Black Moon Rising”, “Fire” en “Colors” en een vijfkoppige begeleidingsband trokken ze de wereld rond om hun voor een ‘Grammy Award’ als ‘Album Of The Year’ genomineerde eerste plaat te promoten en tegelijkertijd componeerden ze nieuwe nummers voor een volgende album. Dat is er nu gekomen in de vorm van de op 27 oktober in de markt komende plaat “Chronicles Of A Diamond” waarop ze gedurende drie kwartier tien nieuwe songs brengen.

Leadzanger-gitarist Eric Burton schreef de teksten en de muziek voor zeven tracks en Adrian Quesada componeerde mee aan de muziek voor de resterende drie nummers waaronder de twee songs die we aan deze recensie op de video’s hebben toegevoegd: “More Than A Love Song” en “Mrs. Postman”. Hij tekende ook voor de rol als producer van dit tweede ‘Black Pumas’-album en schreef ook nog mee aan het ritmische funky nummer “Sauvignon”.

De albumtiteltrack “Chronicles Of A Diamond” wordt hier als een R&B-ballad gebracht en ook voor het op soulmuziek geïnspireerde nummer “Angel” en het op een synthesizer loop-melodie gebrachte “Hello” - onze favoriete song uit deze plaat - wordt er telkens enkele versnellingen lager geschakeld. Ook het nummer “Tomorrow” behoort volgens ons tot het beste werk dat ‘Black Pumas’ op dit album te bieden heeft.

Net als bij hun debuutalbum kwamen we met “Chronicles Of A Diamond” weer behoorlijk onder de indruk van de originaliteit die dit duo in hun muziek weet te creëren. Hoe innovatief ze daarbij kunnen zijn demonstreren Eric Burton en Adrian Quesada nogmaals in de twee albumafsluitende tracks “Gemini Sun” en het op een repetitieve riff gepresenteerde “Rock And Roll”. Hun eerste plaat was zeker geen toevalstreffer en dat bewijzen ze door de misschien nog wel betere songs op hun tweede plaat die ze ook nu weer overal ter wereld live zullen komen presenteren, in maart 2024 in de Benelux.

(valsam)